Friday, June 05, 2009

ännu ett köttinlägg

Jag kommer från landet och när jag var barn pekade man ut en ko, ringde till Arne, och kom överens med Göte om vilken tid man skulle stycka och mala i hans källare.

JAg kommer i håg att det luktade så konstigt i Götes källare, nu har man ju förstått att det luktade död. Men det var spännande, stora stycken kött som sågades, skars, filéades och maldes. Mamma pekade och visade vad som skulle bli köttfärsen. Sen tog man hem köttet i stora plastbaljor och satt vid köksbordet och paketerade. Pappa sa: `Håll er undan barn så går det fort.
När man blev lite äldre fick man hjälpa till, mest med att paketera köttfärsen i lagom stora portioner i påsar, sen skulle färsen plattas till och luften ur påsen skulle sugas ut, kunde man suga ur all luft fick man beröm.
När allt var klart stod det blodiga plastbaljor i duschen, kommer ihåg hur blodet rann ner i avloppet, när dessa rengjordes.
Glömmer aldrig när vi fick en nödslaktade ungtjur (den hade brutit ett ben) Arne hade låtit den hänga allt för kort tid och till och med köttfärsen blev seg. Detta påpekades vid varja måltid, och köttet räckte länge, länge, länge.

No comments: